موضوع: "گذر عمر"
حکمت بی اطلاعی از مقدار عمر
شنبه 94/04/20
حکمت بی اطلاعی آدم از اندازه عمرش
امام صادق به مفضل درباره مخفی بودن مدت عمر انسان فرمودند: از او بیندیش زیرا اگر آدمی بداند که مدت عمرش چقدر است و عمرش کوتاه باشد زندگی بر او ناگوار شود چون منتظر است که مرگ در زمانی که می داند فرا رسد بلکه مانند کسی است که مالش از بین رفته یا در آستانه نابود شدن اموالش و گرفتار شدن به فقر باشد که عملاً احساس فقر می کند این در حالی است که ترس ناشی از به سرآمدن عمر به مراتب بیشتر از ترس ناشی از نابود شدن اموال است زیرا کسی که ثروتش کم شود به امید اینکه آن را جایگزین کند آرامش پیدا می کند. اما کسی که به تمام شدن عمرش ]در زمان مشخص و معلوم[ یقین داشته باشد، یأس وجودش را فرا می گیرد. اما اگر عمرش دراز باشد و او از این موضوع، اطلاع داشته باشد مطمئن میشود که هنوز خواهد بود و لذا غرق لذت ها و گناهان می شود و سعی می کند کامروایی اش را بکند و سپس در آخر عمر توبه نماید… ممکن است بگویی هم اینک نیز که مدت عمرش برای او نامعلوم است و هر لحظه انتظار فرا رسیدن مرگ را دارد باز مرتکب زشتکاری و نافرمانی می شود. در پاسخ می گوییم حکمتی که برای نامعلوم بودن عمر بیان کردیم همچنان به قوت خود باقی است اما اگر انسان با اینحال از زشتکاری باز نایستد و خویشتنداری نکند این دیگر ناشی از سرمستی و سختدلی اوست نه اینکه تدبیر و فلسفه کار نادرست است.
فصلنامه نجد شماره 14 بهار 94
گذر عمر
دوشنبه 94/04/15
هرکس را عمر طولانی دهیم در آفرینش دگرگونش می کنیم چرا تعقل نمی کنید. (سوره یس/ آیه 68)
یکی از نعمتهای خداوند عمر با برکت است که همه همیشه خواستار افزون بودن آن هستیم. امام علی فرموده اند: حاصل عمر طولانی، بیماری و فرتوتی است و گفته اند شب و روز در تو کارگرند پس تو نیز در آنها کار کن. آنها از تو میگیرند پس تو نیز از آنها بگیر و بدانید هر که عمر خود را در راه چیزی که جز آنچه او را نجات می دهد صرف کند مطلوب خود را از دست داده است و بدانید باقیمانده عمر مومن از کبریت احمر گرانبهاتر است پس لحظه لحظه های عمر خود را غنیمت بدارید و برای روزی که دستها خالی است توشه بردارید.
پیامبر خدا که درود خداوند بر ایشان باد فرموده اند ای چهل ساله ها کشته ای هستید که هنگام درویدنش نزدیک شده. پنجاه ساله ها! چه پیش فرستادید و چه پس نهادید؟ شصت ساله ها! به سوی حساب بروید که دیگر عذری ندارید هفتاد ساله ها ! خود را از مردگان شمارید.
با وضو بودن همیشگی- صله رحم کردن- نیکوکاری نمودن- کفش خوب پوشیدن – کم کردن قرض ها- دوری کردن از بدیها- خوش نیت بودن- احترام به والدین نمودن- زود صبحانه خوردن- کمتر زندگی کردن با زنان و زیارت قبر حسین بن علی سید الشهدا علیه السلام از جمله چیزهایی است که باعث افزایش طول عمر می شود.
امام زین العابدین در دعای مکارم اخلاق فرموده اند: خدایا، عمر مرا تا زمانی که صرف طاعت تو شود، دراز گردان و هرگاه عمرم چراگاه شیطان شود جانم را بستان.
فصلنامه نجد شماره14 بهار94