موضوع: "هویت طلبه"
هویت طلبه
یکشنبه 94/09/15
شجره نامه صنفی روحانیت، از مسیر عالمان ربانی دوره غیبت به امامان معصوم و از طریق آن ها به پیامبران الهی میرسد. عالمان ربّانی و مردان خدا در شمار پدران صنفی طلاب علوم دینی اند. طلبگی، سلسله ای است متصل به عالمان بزرگ، امامان و پیامبران. نسب نامه طلاب، به مردان بزرگ تاریخ منتهی می شود و صف طولانی روحانیتِ تاریخ، قافله سالاری مانند نوح (ع) و ابراهیم (ع) دارد.1
طلبه از نظر صنفی و شغلی از تبار پیامبران است و سلاله نوح«ع»، ابراهیم«ع»، موسی«ع»، عسیی«ع»، محمّد«ص» و وارث علی«ع» و فاطمه«س» و حسین«ع»، و این، بس افتخارآمیز و مسئولیت آفرین است. نیاکان صنفی طلبه، انبیا و اولیا هستند؛ یعنی وظایفی را که آن ها بر دوش داشته اند و خدمتی که آن ها در جامعه انجام می داده اند، طلبه، در شرایط امروز، بر عهده گرفته است. پیامبران خدا به واسطه وحی با پیام خدا آشنا شدند، طلبه نیز در دوره تحصیل خود با سخن خدا آشنا می شود. پیامبران، مردم را به خدا و تقوی دعوت می کردند، و سخن خدا را به مردم انتقال می دادند، طلبه نیز همین خدمت اجتماعی رابرگزیده است. پیامبران در راه دفاع از دین و تحقق ارزش های الهی کوشیدند، وظیفه طلبه نیز همین است. پیامبران به تعلیم و تربیت و هدایت مردم پرداختند. طلبه هم در همین مسیر گام برمی دارد، و البته پیامبران بدون توقع پاداش، در معرض آزار و توهین و تمسخر مردم قرار گرفتند، طلبه هم باید برای این امور آماده باشد.
می توان گفت که طلبه، همکار امام زمان (عج) است و دغدغه های آن حضرت وجود او را نیز فراگرفته است. دغدغه اسلام و کفر، دغدغه حق و باطل، دغدغه جهان اسلام، دغدغه تحقق جامعه ایدآل اسلامی و دغدغه تربیت انسان های صالح و مقرّب.
می توان گفت که طلبه سرباز امام زمان(عج) است و نیرویی برای تحقق آرمان های آن حضرت، یعنی در لشکر فرهنگی حضرت مهدی (عج) مسئولیت خاصی می پذیرد و سنگر خالی ای را پر می کند و به عنوان عضوی از یک مجموعه که امام زمان فرمانده و قافله سالار آن است انجام وظیفه می کند.
می توان گفت که طلبه سهم امام است؛ یعنی نه تنها درآمد نقدی طلبه، که تمام وجود او (تمام دارایی های معنوی، توانایی ها، استعدادها، و ظرفیت هایش) متعلق به امام عصر (عج) است و باید طبق فرمان آن حضرت خرج گردد.
طلبه از اینکه در زمره ذرّیه صنفی اولیای برگزیده خدا است، بر خود می بالد و با عنایت حق باید تلاش کند تا خلف صالحی برای آنان باشد.
خدمتی که طلبه به جامعه عرضه می کند، رفع مهم ترین و حیاتی ترین نیاز انسان ها است. نیاز انسان به
معنا، نیاز انسان به انسانیت، نیاز انسان به خدا، نیاز انسان به آسمان، و نیاز انسان به هدایت.. . و
آشناسازی آنها با مهم ترین حقیقت هستی (خدا)2 3
1. هویت صنفی روحانی، ص75
2. درآمدی برزی طلبگی، ص37
3. سیمای آرمانی طلبه در نگاه مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، ص5
فصلنامه نجد شماره15 باییز94