موضوع: "گفته ها و نکته ها"

منظور از عدالت

منظور از عدالت

در تفسیر قمی می خوانیم: وقتی یکی از منکرین از ابوجعفر احول درباره تفاوت دو آیه 3 و 129 سوره نساء پرسید و او نتوانست جواب دهد، خدمت امام صادق علیه السلام رسید و از آن دو آیه پرسید. حضرت فرمودند: در آیه اول که می فرماید اگر ترسیدید از انجام ندادن عدالت بین زنانتان فقط یک زن بگیرید، منظور عدالت در خرج و نفقه است و در آیه دوم که می فرماید هرگز نمی توانید عدالت بین زنانتان روا دارید گرچه خیلی مایل باشید، رعایت عدالت در مورد محبت است زیرا هیچ کس نمی تواند در محبت بین دو زن عدالت روا دارد.

    (احتجاجات، ج2، ص184)

فصلنامه نجد شماره بیست وچهارم پاییز 97

 

آفرینش بر اساس علم

جعدبن درهم در شیشه ای مقداری خاک و آب ریخت، بعد از مدتی کرم هایی در آن به وجود آمد، پس از آن به دوستان خود گفت: من این ها را آفریده ام، چون من وسیله وجود آنها شده ام. این خبر به حضرت صادق علیه السلام رسید، فرمود: به او بگویید تعداد آن ها چقدر است و چند عدد آن نر و چند عدد ماده است؟ اگر او بوجود آورده وزن هر کدام چه اندازه است و اگر او آن ها را به این صورت آفریده، دستور دهد به صورت دیگری درآیند. (بحارالانوار، ج10، ص163)

فصلنامه نجد شماره بیست وچهارم پاییز 97

 

عذاب پوست جديد؟

پوست جدید

حفص بن غیاث گفت: خدمت امام صادق علیه السلام بودم. ابن ابی العوجاء که مردی ملحد و کافر بود خدمت آنجناب رسید و گفت: درباره این آیه چه می فرمایید که هر چه پوستشان بریان گردد پوست های دیگری بر جایش نهیم. (سوره نساء، آیه 56) قبول کردیم این پوست ها گنه کارند و عذاب می شوند، اما چرا غیر آن، پوستهای جدید عذاب شوند. امام علیه السلام فرمودند: آن ها ]پوست های جدید[ همان پوست اولند با این حال غیر آنهایند. ابن ابی العوجاء گفت: این سخن را برایم توضیح بدهید. امام صادق علیه السلام فرمودند: اگر شخصی یک خشت خاک را تکه تکه کند، بعد آب را روی آن بریزد و گل کند، باز آن را در قالب بریزد و مثل خشت اول در آورد، مگر این همان خشت اول نیست؛ در حالی که غیر آن خشت است. ابن ابی العوجاء گفت: صحیح است، خدا عمرت را بیفزاید. (احتجاجات، ج2، ص206)

فصلنامه نجد شماره بیست وچهارم پاییز 97